Co podać na firmową Wigilię?
Wigilia to zapewne jeden z niewielu dni w roku, w którym każdy wie, co znajdzie się na jego stole. Tradycja przygotowywania dwunastu potraw jest na tyle silna, że wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić tej uroczystej kolacji, chociażby bez czerwonego barszczu z uszkami czy pierogów z kapustą i grzybami. Wigilia to jednak nie tylko okazja do spotkań w rodzinnym gronie. Świąteczne kolacje opłatkowe organizują też pracodawcy. Jesteś jednym z nich i zastanawiasz się, co zaserwować na takie firmowe spotkanie ze swoimi pracownikami? Poznaj nasze propozycje.
Menu na firmową Wigilię – czego nie może w nim zabraknąć?
Firmowe Wigilie zwykle mocno nawiązują do tradycji spożywania dwunastu świątecznych potraw. Podczas takich opłatkowych spotkań nie może więc zabraknąć dań, które kojarzą się wyłącznie z tym dniem. Mowa np. o wspomnianym już czerwonym barszczu czy pierogach, ale nie tylko. Dobrze sprawdzą się również krokiety, paszteciki, świąteczne sałatki czy dania na bazie grzybów. Na stołach podczas kolacji firmowych powinny się też znaleźć ryby, najlepiej w różnej postaci. Smażone filety, ryby po grecku czy śledzie w zalewach to zaledwie część propozycji.
Takie dania kuchni polskiej, które ma w swojej ofercie m.in. Restauracja i Hotel Solec, świetnie wpisują się w gusta większości, dlatego nie warto z nich rezygnować, nawet jeśli uznaje się je za dość przewidywalne. Aby jednak nieco urozmaicić menu, warto dodatkowo postawić na kilka alternatyw. Przykładem są pierogi, które dobrze zaserwować w wersji wege. Alternatywą dla tradycyjnych zup wigilijnych mogą być za to warzywne zupy krem. Dobrym rozwiązaniem będzie też wybór nieoczywistych przekąsek. Firmową Wigilię z pewnością urozmaici wędzony łosoś z własnej wędzarni, kolorowa sałatka warzywna lub aromatyczna rolada.