5 cech dobrej hotelowej restauracji

Każdy z nas ma swoje ulubione restauracje oraz te, przed którymi przestrzega swoich znajomych. Co w zasadzie wpływa na to, że dany lokal przypada nam gustu lub nie? Przekonajmy się!

 

Karta dań i smak potraw

Do restauracji idziemy po to, by dobrze zjeść. Dlatego też nie warto oszczędzać na smaku i jakości potraw. Za dobre restauracje uważa się te, które nie mają zbyt rozbudowanej karty dań, dzięki czemu mogą ograniczyć używanie produktów mrożonych. Smak potraw i ich świeżość mogą przesądzić o tym, czy klient chętnie zaprosi do danej restauracji swoją rodzinę, czy nigdy więcej do niej wróci. To szczególnie ważne w przypadku restauracji hotelowych. Niesmaczne jedzenie sprawi, że gość nie poleci nie tylko posiłków, ale w ogóle pobytu w danym hotelu.

Profesjonalna obsługa

Każda restauracja hotelowa powinna dbać o jakość obsługi i wysyłać swoich pracowników na branżowe szkolenia. Kelner powinien doskonale znać kartę dań,  pamiętać ich skład, smaki, występujące w nich alergeny i potrafić doradzić gościom przy wyborze potrawy. Goście oczekują też, że bezbłędnie podpowie im, jakie wino wybrać do zamówionego przez nich obiadu lub kolacji.

Imprezy okolicznościowe

Większość klientów oczekuje od hotelowych restauracji, że są one w stanie zorganizować elegancką imprezę okolicznościową. Dobra restauracja to ta, która przygotuje przyjęcie z okazji chrzcin lub komunii dziecka, pamiętając o menu dla najmłodszych, którzy nie zawsze gustują w wymyślnych daniach, preferując posiłki znane z domu i przedszkola.

Wystrój i atmosfera

Klienci cenią sobie też ładny wygląd wnętrz restauracji. Nawet lokale urządzone minimalistycznie powinny być zawsze dokładnie sprzątane,  wszelki usterki w nich naprawiane. Mimo pysznego posiłku gościom z pewnością apetyt odbierze kurze leżący na parapecie okiennym, czy pajęczyna na dekoracjach.

Rozwiązywanie konfliktów

Nawet najlepszym restauracjom zdarzają się pomyłki podczas wydawania posiłków lub też długie czasy oczekiwania na wydanie dań. Dobra restauracja zadba o to, aby udobruchać każdego klienta i rozwiązać problem tak, by był on w pełni zadowolony, bez względu na to, czy jest on gościem hotelu, czy też nie.